31 januari 2011

Boekenverkoop in Vlaanderen daalde licht in 2010


Uit de jaarcijfers van de boekenverkoop in Vlaanderen in 2010 van blijkt dat de boekenverkoop in 2010 licht gedaald is met 1,1% in omzet en 3,3% in aantal boeken. In vergelijking met de ons omringende landen (Nederland, Verenigd Koninkrijk) is deze daling relatief gering. Opvallend is het feit dat de daling zich voornamelijk afspeelt in de grootwarenhuizen. De boekhandel behoudt grosso modo zijn positie, maar vooral de ‘entertainment stores’ doen het goed in de boekenverkoop. Kinderboeken blijven het bijzonder goed doen (+6%) en dat in tegenstelling tot de non-fictie vrije tijd, die een flinke daling kent (-8,5%). Opmerkelijk is ook dat de bestsellers onder druk staan en minder grote oplages kennen t.o.v. de voorbije jaren.



In 2010 is de algemene boekenmarkt in Vlaanderen (educatieve en wetenschappelijke boeken niet meegerekend) goed voor om en bij de 205 miljoen euro. In aantal stuks vertegenwoordigt dit 16.217.000 exemplaren. Voor het volledige jaar 2010 eindigt de boekenverkoop in Vlaanderen op een lichte daling t.o.v. 2009: -1,1% in omzet en -3,3% in afzet (aantal verkochte boeken). Hoewel de zomermaanden zeer beloftevol waren, situeert de daling zich voornamelijk in het laatste kwartaal. (oktober -4%, november -8,3%, december -4,3%). GfK merkt trouwens dezelfde beweging bij andere 'ontspanningsproducten' zoals games, dvd’s en muziek, met als kanttekening dat deze producten al enkele jaren op rij negatieve cijfers vertonen terwijl de boekenverkoop in 2009 nog steeg (+10%). De daling van de boekenverkoop is relatief gering te noemen in vergelijking met de ons omringende landen (Nederland -3,5%, Verenigd Koninkrijk -3,2%).



Een verheugende vaststelling is dat de kinderboeken nog steeds in de lift zitten. Ten opzichte van 2009, toen de kinderboeken al zeer goed scoorden, is de omzet van kinderboeken in 2010 nog eens met 6% gestegen. Het blijvende succes van de vampierboeken van Stephenie Meyer en de alomtegenwoordige muis Geronimo Stilton is daar zeker niet vreemd aan. De meest opvallende daling is te noteren bij de genres binnen de non-fictie vrije tijd (kookboeken, reisboeken, fauna en flora, dieetboeken, ...). Ten opzichte van 2009 is hier een daling van -8,5%. Maar voor alle duidelijkheid moet hier wel een opsplitsing worden gemaakt: het zijn vooral de boeken over lifestyle, fauna & flora en reizen die voor deze daling instaan. De kookboekenverkoop is in 2010 toegenomen met 9,7%. Fictie en literaire non-fictie houden vrij goed stand: een daling van amper -0.7% vertegenwoordigt een feitelijke status quo.



SOS Piet 4 is de absolute beststeller van 2010. Piet Huysentruyt haalt de top 20 met nog drie andere kookboeken. In de top 20 van het genre non-fictie vrije tijd staat de bekende tv kok zelfs met zeven titels. In de absolute top 3 wordt SOS Piet op de voet gevolgd door Stephenie Meyer, die in de top 20 niet minder dan vier plaatsen bezet. Opvallend is ook het grote succes van Congo van David Van Reybroeck die op een derde plaats staat. Stieg Larsson blijft nog steeds erg populair. Hij neemt plaatsen 4, 5 en 6 in met zijn trilogie (Mannen die vrouwen haten, De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid). Pieter Aspe, de absolute bestseller bij de spannende boeken, staat dit jaar opnieuw met twee boeken (De vijand en Erewoord) in de top 20. Klassiek is ook de grote aanwezigheid van de strips in de top 20 van best verkopende boeken in Vlaanderen. Met De Kiekeboes als absolute topper (Tienduizend dagen en Stinkend rijk), op de voet gevolgd door F.C. De Kampioenen (20 jaar later en Oma boma trainer), blijven de strips het zeer goed doen. Ook twee literaire romans vonden hun weg naar de top 20: De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano en Sprakeloos van Tom Lanoye. Hiermee is Tom Lanoye een van de best verkopende literaire auteurs van 2010 uit de Lage Landen.



Als we een opsplitsing maken per verkoopskanaal, dan valt op dat de entertainment stores hun omzet in 2010 met maar liefst 21,8% zien stijgen. De grootwarenhuizen zien daarentegen een daling van 8,7% in hun boekenverkoop. De boekhandel kent ook een daling, maar slechts zeer gering, van -1,4%. Hoewel het marktaandeel van de entertainment stores nog steeds vrij gering is (6,1%) en de boekhandel zijn sterke positie behoudt (82,5% marktaandeel), is het toch een opvallende trend. De groei van de entertainment stores situeert zich voornamelijk in twee genres: de kinderboeken (+ 28,6%) en de non-fictie vrije tijd (kookboeken e.d. + 47,2%). Het is duidelijk dat een aantal ketens zich op deze productgroepen begint toe te leggen, en met succes. Opvallend is dat de boekhandel zijn marktaandeel op het vlak van fictie en literaire non-fictie heeft weten te vergroten. Meer dan vier op de vijf literaire boeken worden via de boekhandel verkocht. Het marktaandeel van de boekhandel in literatuur is gestegen van 82,4 naar 83,2%. Met andere woorden: wie een roman wil, koopt die nog steeds bij de boekhandel.



Op dit ogenblik beschikt Boek.be in Vlaanderen helaas niet over exacte verkoopcijfers voor de e-boeken. Op basis van de huidige gegevens raamt men de verkoop in Vlaanderen in 2010 op ongeveer 30.000 Nederlandstalige e-boeken. Dit is 0,21% van de totale A-boekenmarkt. Dit betekent dat we in Vlaanderen ongeveer in de situatie verkeren van Nederland in 2009. Met de lancering van de iPad is de verkoop van e-boeken ongeveer verdrievoudigd. Het is dan ook geen boude voorspelling om te verwachten dat de e-boekenverkoop in Vlaanderen in 2011 met ongeveer 300% zal groeien, naar het niveau van Nederland in 2010. Om over exacte cijfers te kunnen beschikken heeft het Kenniscentrum van Boek.be aan GfK gevraagd om in de loop van 2010 betrouwbare cijfers te verzamelen bij de diverse distributeurs en retailers in Vlaanderen en Nederland. Wij hopen tegen 2011 over exacte cijfers te kunnen beschikken. Link: http://www.boek.be/

Labels: ,

30 januari 2011

Hogent kiest dertien ereambassadeurs

Alumni HogeschoolOm het jaar goed in te zetten, heeft de HoGent op 27 januari haar dertien ereambassadeurs van 2011 voorgesteld. Bij deze tweede editie zijn er alweer boeiende figuren uit de bus gekomen. Vorig jaar werd het idee van de ereambassadeurs gelanceerd, waarbij er per departement telkens een opvallende oud-student wordt uitgekozen om de HoGent te vertegenwoordigen en zijn vroegere opleiding uit te dragen. Vorige zomer heeft de HoGent het principe van de ereambassadeurs voor het eerst in het leven geroepen. Toen werd Lady Linn tijdens het Gent Jazz Festival uitgeroepen tot allereerste ereambassadrice van de Hogeschool Gent.

“Steeds weer staan we ervan versteld hoeveel opmerkelijke oud-studenten de Hogeschool Gent wel heeft”, zegt Johan Persyn van de dienst Communicatie en Cultuur. “Zo is het idee van de ereambassadeurs eigenlijk ontstaan. Op die manier kunnen we de band tussen onze oud-studenten en hun vroegere school wat nauwer aanhalen en enkele van de opmerkelijke figuren eens extra in de bloemetjes zetten”. De ereambassadeurs leggen daarbij zelf een nuttige link naar hun opleiding aan de HoGent en engageren zich om die opleiding en hun ereambassadeurschap ook naar de buitenwereld uit te dragen. Verscheidene ereambassadeurs zijn intussen al actief ingeschakeld door de departementen voor specifieke evenementen op het departement zelf. Op die manier wordt ook de link gelegd naar de studenten van nu.

SANDER MOLLET
HoGent Technologie
Afstudeerrichting elektromechanica (2001)
Zaakvoerder SMO bvba

LEEN VANDAELE
HoGent Bedrijfsinformatie
Gegradueerde in het sekretariaat en de moderne talen (1979)
Zaakvoerder Tandem bvba

RUDY CODDENS
Hogeschool Gent Gezondheidszorg Vesalius
Gegradueerde ziekenhuisverpleegkundige (1981)
Schepen van Onderwijs en Opvoeding

ANNELIES VAN PARYS
HoGent Conservatorium
Meester in de muziek: piano (1998)
Meester in de muziek: compositie (1999)
Componiste

JAN BECAUS
HoGent Lerarenopleiding Ledeganck
Bachelor in het onderwijs: middelbaar onderwijs (1971)
Journalist - nieuwsanker VRT

LUC WALLAYS
HoGent Biowetenschappen en Landschapsarchitectuur
Graduaat tuin- en landschapsarchitectuur (1985)
Landschapsarchitect – ruimtelijk planner

BJÖRN SOENENS
HoGent Vertaalkunde
Licentiaat vertaler Engels-Frans (1990)
Chef tv-journaal en Amerikawatcher

MITCH DE GEEST
HoGent Toegepaste Ingenieurswetenschappen
Afstudeerrichting industrieel ingenieur informatica (2003)
CEO Citymesh

NICHOLAS LATAIRE
Hogeschool Gent Handelswetenschappen en Bestuurskunde
Licentiaat in de handelswetenschappen (2001)
Hoofdredacteur VTM-nieuws

BART VAN BAMBOST
HoGent Sociaal-Agogisch Werk
Afstudeerrichting maatschappelijk assistent (1988)
HR Director Nike

GEERT ASCRAWAT
HoGent Bedrijfsmanagement Mercator
Afstudeerrichting expeditie, distributie en transport (1998)
Productmanager Humann International Logistics

TYCHO REINIERS
HoGent Bedrijfskunde Aalst
Afstudeerrichting marketing (2003)
Hoofd Information Risk Management – Commercial Banking

EVELINE HOORENS
HoGent KASK
Master in de beeldende kunst (1997)
Zaakvoerder koffiebranderij Hoorens

Labels: ,

29 januari 2011

Gentse Flikken lanceren preventiekalender.

Preventiekalender 01 De Preventiecel van de Politiezone Gent ontwikkelde een preventiekalender met nuttige tips voor de Gentse bevolking. Het is een tijdloze verjaardagskalender met illustraties door André ‘Nollie’ Nollet. Per maand wordt een ander onderwerp behandeld. De kalender werd gedrukt op 10.000 exemplaren. Hij is vanaf nu gratis verkrijgbaar in alle wijkcommissariaten van de Politezone Gent en in de Stadswinkel in het stedelijk Administratief Centrum aan het Woodrow Wilsonplein. De kalenders zijn gratis ter beschikking in alle wijkcommissariaten en in de Stadswinkel (Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, op woensdag tot 18 uur en op zaterdag van 9 tot 11.30 uur) zolang de voorraad strekt. Er werden 10.000 exemplaren gedrukt.

Bij de start van het nieuwe jaar lanceert Politiezone Gent een preventiekalender vol met nuttige tips. De Preventiecel koos voor een verjaardagskalender zodat de kalender permanent gebruikt kan worden. Naast de ruimte voor verjaardagen van familieleden, vrienden en kennissen, wordt per maand een onderwerp behandeld. Er worden handige tips aangereikt hoe bepaalde criminaliteitsvormen kunnen voorkomen worden of hoe er gepast kan op gereageerd worden – zoals het voorkomen van fietsdiefstal, internetcriminaliteit en woninginbraken tijdens vakantieperiodes. Er zijn tevens verwijzingen naar andere websites waarop men nog bijkomende informatie kan vinden. Voor deze kalender werkte de Preventiecel samen met cartoonist André Nollet, beter bekend als ‘Nollie’. Hij heeft gezorgd voor grappige cartoons bij de verschillende thema’s.

Labels: , ,

SCHRIJF JE IN VOOR BUFFALO BABE 2011!

kroning EvelynIn 2008 werd voor de eerste keer de Buffalo Babe Verkiezing georganiseerd. Sindsdien groeide de verkiezing elk jaar in populariteit. Dit jaar staat de 4de editie op het programma. Die gaat door tijdens de Ledebergse Feesten op zaterdag 3 september om 20 uur in de Sfeertent Ledeberg. Organisatoren Kevin Lybaert en Vicky Vandriessche gaan op zoek naar een opvolgster voor Buffalo Babe 2010 Evelyn Verlé.

In de aanloop naar de verkiezing kunnen de finalisten rekenen op een intensieve, maar leerrijke en plezante voorbereidingstijd. Hierbij krijgen zij de kans om elkaar beter te leren kennen en enkele acte de présences te doen. De nieuwe Buffalo Babe gaat in elk geval naar huis met een reis naar een warme bestemming. Daarnaast zijn er nog tal van leuke prijzen.

Ben jij een jongedame tussen de 16 en 32 jaar en draag je KAA Gent een warm hart toe? Twijfel dan niet en schrijf je in voor de Buffalo Babe Verkiezing 2011 via www.buffalobabe.be Inschrijven kan tot 25 april 2011. De winnares gaat naar huis met een fantastische reis naar een warme bestemming en tal van andere prijzen.

Labels:

BB King op tiende editie Gent Jazz Festival

Gent Jazz Festival (07.07-17.07.11) kondigt trots de eerste namen voor de komende verjaardagseditie aan. Ter gelegenheid van de tiende editie wordt een bijzonder programma uitgewerkt, met op zaterdag 9 juli BB King als headliner van een ‘Special Night’. De blueslegende geeft dit jaar zijn Europese afscheidstournee en is in het kader daarvan exclusief te zien op Gent Jazz Festival. Openers die dag zijn ‘Steven De Bruyn, Tony Gyselinck & Roland’, met hun schitterend samenwerkingsproject. Met het album ‘Fortune Cookie’ leverde dit trio eind vorig jaar een prachtig, vonkend en knetterend visitekaartje af.

Gent Jazz Festival verwierf een plaats in de selecte IJFO of ‘International Jazz Festival Organisation’ (www.IJFO.org), een selecte club die wereldwijd de 16 voornaamste jazzfestivals groepeert, waaronder North Sea Jazz, London Jazz Festival, Montreux Jazz Festivals, Montreal Jazz Festival, Monterey Jazz Festival, en Istanbul Jazz Festival. Met de recente toetreding tot de IJFO krijgt ‘Jazz en Muziek vzw’ de organisatie achter Gent Jazz Festival wereldwijde erkenning voor haar werking en volgehouden kwalitatieve programmering. De vzw is organisator van Gent Jazz Festival, Jazz Middelheim en Jazz & Sounds (i.s.m. Kunstencentrum Vooruit, Muziekcentrum De Bijloke, en Hogeschool Gent). Deze koepelorganisatie zet synergieën op voor gemeenschappelijke (schaal)voordelen en artistieke opportuniteiten. Bertrand Flamang, voorzitter van Jazz en Muziek vzw: “Gent Jazz Festival werd recent als nieuw lid opgenomen omdat het voldoet aan alle kwalitatieve en kwantitatieve voorwaarden. Het lidmaatschap betekent een belangrijke mijlpaal voor ons als organisatie, dat tegelijk ook vele voordelen biedt voor onze andere festivals: Jazz Middelheim en Jazz & Sounds Festival. Sinds 2010 is ‘Jazz en Muziek vzw’ ook een actief lid van het Europe Jazz Network (www.europejazz.net), een organisatie voor informeel overleg binnen het veld. Via werkgroepen worden diverse publieksverruimende projecten uitgewerkt. Concreet loopt dit seizoen bijvoorbeeld een project rond toerisme waarin Europese festivals promotie maken voor elkaars festival- en hotelarrangementen.

De internationale erkenning door de IJFO en samenwerking met het Europe Jazz Network sluit mooi aan bij de internationale erkenning van thuisstad Gent door Unesco. In de zomer van 2009 werd Gent immers uitgeroepen tot ‘Unesco Creative City of Music’, in het selecte gezelschap van Bologna, Sevilla en Glasgow. ‘Jazz en Muziek vzw’ bouwt al jaren mee aan een positief en muzikaal imago van de stad Gent en is dan ook bijzonder trots op deze titel die Gent kreeg. Dat bij de officiële inluiding alle sprekers ook expliciet onze jazzinitiatieven vernoemden, was dan ook een deugddoende appreciatie voor de inspanningen. Met het Gent Jazz Festival (10e editie in 2011) wordt actief verder gewerkt om het draagvlak voor deze titel nog te verbreden en de weerklank te vergroten. Ook het ‘Jazz & Sounds Festival’ dat in november 2011 haar tweede editie kent, past perfect binnen dit UNESCO verhaal. Het is de unieke samenwerking met Muziekcentrum de Bijloke, Kunstencentrum Vooruit en Hogeschool Gent (Conservatorium en de KASK) die het Jazz & Sounds Festival meteen sterk verankert in het culturele weefsel van de stad. Dit festival sloopt muzikale grenzen en heeft ook de ambitie om een gerespecteerde speler te worden met naam en faam tot ver buiten de landsgrenzen.

Korte info artiesten

BB_King BB King: zaterdag 9 juli, 22.30u – Special Night
Riley B.B. King, de King of the Blues, heerste verschillende decennia als blues-icoon bij uitstek. De herkenbare sound die hij uit zijn gitaar Lucille haalt, is deel van het collectief geheugen van generaties. Als een van de meest invloedrijke muzikanten aller tijden inspireerde hij talloze gitaristen zoals Eric Clapton, Jimi Hendrix en Steve Ray Vaughan. Hij slaagde erin om de blues bij een breder publiek bekend te maken en vooral in de jaren '60 en '70 introduceerde hij bluesinvloeden in de rockmuziek. Twee jaar geleden bracht hij een schitterend concert op Gent Jazz Festival waar hij bewees dat The thrill isN’T gone, in tegendeel.

Roland Steven De Bruyn, Tony Gyselinck & Roland: zaterdag 9 juli, 18u30 – Special Night
Alsof het in de sterren stond geschreven trok mondharmonicavirtuoos Steven De Bruyn (El Fish, The Rhythm Junks) vorig jaar op pad met Tony Gyselinck, een van de allerbeste jazzdrummers van het land (BRT Jazzorkest,Toots Thielemans Kwartet, maar ook Jo Lemaire en Rocco Granata) en de volledig uit Rupelse klei opgetrokken gitaarlegende Roland (bekend van zichzelve). Voor het eerst namen deze drie heren van stand samen op. Het vonkt en het knettert, het vlamt en het laait. Een uniek treffen van drie eigenzinnige koppigaards. Op het haardvuur gooien ze takken blues, stronken jazz en spaanders elektronica, naast een bussel sprokkelhout met skiffle, bebop, folk en soul. Een avontuurlijke reis. Eind vorig jaar brachten ze het album Fortune Cookie uit. Een sprong in het duister. Ieder trekt zijn plan. We gaan toch niets afspreken zeker? Drie kwajongens op zwerftocht.’t Werd stilaan tijd, gedomme!

Nuttige linken: http://www.gentjazz.com/ , www.IJFO.org , http://www.europejazz.net/ , http://www.jazzmiddelheim.be/ , http://www.jazzandsounds.com/  
Tickets Gent Jazz Festival: verkrijgbaar via gentjazz.com en via Fnac.

Dagticket VVK: 32 Euro - Special Night VVK: 43 Euro
Driedagenpas VVK: 79 Euro

Labels: ,

Stad Gent gaat voluit voor duurzaam bedrijventerreinmanagement

Eind 2009 deed Vlaanderen een projectoproep ter stimulering van het bedrijfsterreinenmanagement in Vlaanderen. De oproep kreeg een grote weerklank. Er werden 40 projectvoorstellen ingediend voor een totale kostprijs van meer dan 13,5 miljoen euro, waarvoor meer dan 8 miljoen euro subsidie werd gevraagd. Omdat er zoveel goed uitgewerkte projectvoorstellen werden ingediend, besliste de Vlaamse overheid om, bovenop het oorspronkelijk voorziene beschikbare budget van 3 miljoen euro, een extra budget van bijna 2 miljoen euro vrij te maken. Daardoor werden in totaal 24 projecten gesteund. Daarnaast wordt aan 5 promotoren een beperkte subsidie verleend om hen toe te laten aan te sluiten bij een grootschaliger project en zo te genieten van de leervoordelen van deze andere organisaties. Vlaanderen keurde ook de projectoproep van de Stad Gent rond bedrijventerreinmanagement goed. De Stad Gent ontvangt hiervoor 150.000 euro financiële ondersteuning. Hierdoor kan de Stad samen met de Gentse bedrijven verder werken aan het duurzame beheer van de Gentse bedrijventerreinen. Dit is één van de hefbomen voor de integrale duurzaamheid van de hele Stad Gent.

Schepen Mathias De Clercq : “De Stad Gent vervult al sinds 2004 een voortrekkersrol op het vlak van het verduurzamen van bedrijventerreinen en het invoeren van bedrijventerreinmanagement. Samen met de bedrijven van de bedrijventerreinen Gentbrugge II en Drongen I voerde Gent als één van de pioniers bedrijventerrein management in”. Gezien het succes bij de projecten Gentbrugge II en Drongen I, schreef de Stad Gent een studie uit voor de opstart van bedrijventerreinmanagement op de bedrijventerreinen Zwijnaarde II en Zwijnaarde III. Dit resulteerde in het opstarten van de bedrijvenvereniging IZZE waar ook het bedrijventerrein Gent-Zuid I tot is toegetreden. Op de Industrieweg Wondelgem/Mariakerke namen de bedrijven zelf het initiatief om samen te werken. Daartoe werd daar door de Stad Gent en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Oost-Vlaanderen de bedrijvenvereniging Industrieweg opgericht.

Bedrijventerreinmanagement is het op een gestructureerde manier samen werken tussen verschillende bedrijven op een bedrijventerrein om op termijn de kwaliteit van een duurzaam bedrijventerrein te behouden. Bedrijventerreinmanagement houdt in dat er een gedeelde verantwoordelijkheid is. Goede afspraken tussen de publieke partner en private bedrijven leiden op termijn tot dit duurzame beheer. Bedrijventerreinmanagement heeft ook voor bedrijven enorme voordelen. Het leidt niet alleen tot een beter imago, maar ook tot kostenbesparing, belangenbehartiging en zo meer. Gent wil haar pioniersrol op vlak van bedrijventerreinmanagement blijven vervullen en daarom worden op alle Gentse bedrijventerreinen nieuwe projecten opgestart. Om deze projecten te realiseren ontving de Stad Gent van het Agentschap Ondernemen een projectsubsidie van 150.000 euro voor bedrijventerreinmanagement. De Stad Gent wil hiermee enerzijds een nieuwe bedrijvenvereniging oprichten op het bedrijventerrein Sint-Denijs-Westrem I en anderzijds de bestaande bedrijventerreinen met een bedrijvenvereniging verder verduurzamen. De eerste studies en acties worden reeds in het voorjaar opgestart.

Via een speciaal daartoe ontwikkelde duurzaamheidsmeter werken de Dienst Economie en de Milieudienst van de Stad Gent samen met de bedrijven van de Gentse bedrijventerreinen rond duurzame energie, duurzame materiaal- en afvalstromen, jobbeurzen en buurtverbeteringen op nieuwe en bestaande economische sites. Tijdens thematische workshops en door middel van externe adviseurs en brochures wisselen de bedrijven ervaringen uit over de projecten op hun bedrijventerreinen. Gent zet zo haar bedrijvenverenigingen aan tot nog meer duurzame acties.

Labels: ,

Stad Gent en Vlaamse Bouwmeester maken laureaten Meesterproef 2010 bekend

Bouwmeester 03Tijdens een workshopweek in november 2010 hebben jonge architecten, kunstenaars en medewerkers van de Stad Gent in het kader van de Meesterproef samen gewerkt aan een ontwerp voor de herinrichting van zeven stedelijke projecten in Gent. Een jury koos zeven laureaten, zij krijgen nu de opdracht van de Stad Gent om hun ontwerp verder te verfijnen en uit te voeren. De begeleiding is in handen van een aantal ervaren mensen uit de architectuur- en kunstwereld. De Vlaamse Bouwmeester, Peter Swinnen, ontwikkelde de Meesterproef om jonge ontwerpers en kunstenaars kansen te geven tot het uitvoeren van overheidsopdrachten en hen zo vertrouwd te maken met de overheid als opdrachtgever. Tegelijkertijd worden bouwheren gestimuleerd om met jong talent in zee te gaan voor hun publieke opdrachten. Tijdens een workshopweek werken architecten en kunstenaars onder professionele begeleiding samen. Ze werken een ontwerpvoorstel uit dat beantwoordt aan de projectdefinitie die door de bouwheer, in samenspraak met het team van de Vlaamse Bouwmeester, werd opgemaakt.

Met de voorgestelde opdrachten reiken de Gentse stadsdiensten een boeiende mix van thema’s en ontwerpdisciplines aan. In lijn met de procedure van de Meesterproef gaat het om relatief kleinschalige projecten die op korte termijn kunnen uitgevoerd worden. De ingrepen kaderen evenwel telkens binnen een ruimere beleidsstrategie. Het zijn relevante en uitdagende opdrachten, cruciaal voor de stapsgewijze transformatie van de stad. Naast een concreet ontwerpvoorstel kan de opdracht ook gericht zijn op de uitwerking van een concept, scenario of masterplan. Op elk Gents deelproject werkten drie teams. Een jury met Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen, de begeleiders en medewerkers van de Stad kozen de winnaars. De 7 geselecteerde ontwerpvoorstellen worden nu verder verfijnd. De bedoeling is dat deze projecten effectief op termijn worden gerealiseerd.

Recreatieve Structuur Rabot-Blaisantvest.
Paul L. Van Haegenbergh en Hans Druart stellen een origineel en attractief modulair concept voor de buurderij in de wijk Rabot-Blaisantvest voor. Dit is een ontmoetingsplek voor buren. De elegante en ergonomische bouwmodule kan op heel uiteenlopende manieren toegepast worden zonder de eenvormigheid te verliezen.

El Paso.
Karel Verstraeten weet jeugdlokaal El Paso in de Gebroeders De Smetstraat overtuigend in te passen in zijn context. Een beglaasde gevel tegenover de wachtgevel en een verhoogd plateau lokken nieuwe interacties met de omgeving uit. De architect stelt ook een goede aanpak en werkmethode voor.

Twee parkjes.
Hans Druart en Roberta Gigante worden geselecteerd voor het ontwerp van het Visserijparkje en het Willem De Beerparkje. Ze bieden een boeiende wisselwerking tussen kunst en landschap aan voor de twee parkjes. Ze maken een sterk visieplan dat rekening houdt met de noden van de buurt.

Woning op kleine oppervlakte.
Marijn Vanhoutte wint de opdracht voor het ontwikkelen van een typologie van woningen op een kleine oppervlakte. Zijn fris ontwerp voor zowel nieuwbouw als verbouwing op kleine oppervlakte getuigt van een open geest en groot inlevingsvermogen. Hij blinkt uit in zijn realistische zoektocht naar woonkwaliteiten. In een matrix levert hij voor elk probleem meerdere oplossingen aan.

De Bonte Was.
Wesley Degreef is er met zijn ontwerp van een jeugdlokaal voor de Bonte Was in de Wasstraat in geslaagd een heldere stedenbouwkundige visie te combineren met een gebouw dat sterk geïnspireerd is door zijn doelgroep, de kinderen.

Grindbakken.
Sarah Melsens en Roberta Gigante herinterpreteren de grindbakken van de Oude Dokken tot een scenografisch wandelparcours. De grindbakken krijgen dankzij deze subtiele ingreep opnieuw een volwaardige plaats en vormen een mooi maar contrasterend geheel met de omgeving, een wit kunstwerk, een maakbare leegte.


Maria Goretti.

Annelies De Nijs voelt het karakter van de site bij de Maria Gorettikerk aan de Blaisantvest goed aan en vertaalt dit in boeiend concept van ‘frictiezones’. Dit zijn plekken waar de verschillende toegangen tot de site met hun verschillende karakters samenkomen.

De Meesterproef zal van een tweejaarlijks initiatief doorgroeien tot een jaarlijkse opportuniteit voor pas afgestudeerde architecten en stedenbouwkundigen en jonge kunstenaars. Hierbij zal er voornamelijk gefocust worden op het intelligent ontwerpen van beperkte projectvragen die bijvoorbeeld door hun beperkte schaal niet door de Open Oproep formule kunnen opgepikt worden. De Meesterproef zal minder deelnemers tellen en een meer geconcentreerde begeleiding krijgen. Zo is er een grotere kans op daadwerkelijke realisatie. Door de Meesterproef vaker en gerichter te laten plaatsvinden, wil de Vlaamse Bouwmeester de scholen, academies en universiteiten nog verder aanmoedigen en uitdagen om te durven uitblinken.

Guido Van Peeterssen.

Labels: , ,

28 januari 2011

Vlaams strooizout niet onbesproken

Het Agentschap Wegen en Verkeer verwacht vandaag vrijdag de aankomst van een grote levering grof zout. Dit zout werd gezamenlijk aangekocht voor steden en gemeenten en het Agentschap Wegen en Verkeer. Het schip uit de Bahamas heeft 28.000 ton zout aan boord. Dit zal via kleine schepen en vrachtwagens zo snel mogelijk bij de steden en gemeenten worden geleverd. De afgelopen weken kreeg het Agentschap Wegen en Verkeer meermaals kleine leveringen. Met deze nieuwe levering kunnen nu ook steden en gemeenten hun zoutvoorraad opnieuw aanvullen. Het aangekochte zout is van Esco, een Duitse producent (eigendom van K+S) die ondermeer in de Bahama's zout produceert. Dat de overheid nu terug zout aankoopt bij Esco, en dit aan een veel te dure prijs, is merkwaardig. Esco is namelijk één van de leveranciers die deze winter gedurende de maand december in gebreke gebleven is en zich niet gehouden heeft aan de contracten.

De winterdienst van het Agentschap Wegen en Verkeer loopt tot eind april. Tot dan kunnen er winterse omstandigheden voorkomen en staan de strooiwagens van het agentschap klaar om de gladheid te bestrijden. Het zout dat deze winter niet wordt opgebruikt wordt opgeslagen in de zoutloodsen van het agentschap en zal volgende winter verder worden gebruikt.  We kunnen ons bij deze bericht over Vlaams strooizout weer eens vragen stellen bij het goed bestuur van de Vlaamse overheid: overal putten, te kort aan strooizout, te duur en zo meer. Of we de schuld bij Hilde Crevits moeten leggen, dat staat ter discussie. Ze erfde samen met haar departement de problemen van vele jaren slecht beleid, maar volgens dit bericht is ze druk bezig die met die achterstand weg te werken: Volgend jaar voor 112 miljoen euro wegenwerken

Labels: ,

Thuis in de Stad-prijs voor Gent en Genk

De Vlaamse overheid reikt jaarlijks de Thuis in de Stad-prijs uit. Daarmee wil de Vlaamse overheid innovatieve realisaties van de steden stimuleren. De Thuis in de Stad-prijs bekroont telkens ‘een geïntegreerd infrastructureel project’ en ‘een geïntegreerd niet-fysiek project dat de stedelijkheid bevordert’ . Vlaams minister Freya Van den Bossche reikte op 27 januari in de Brusselse KVS een cheque van 125.000 euro uit aan Gent en een cheque van 25.000 euro aan Genk.

Gent viel in de prijzen met het nieuwe stadsmuseum STAM op de Bijlokesite. Met de herbestemming van een voormalig abdijcomplex naar een toegankelijke cultuurcampus, creëerde Gent een toegangspoort tot de stad. Voor bezoekers is het STAM de perfecte uitvalsbasis voor een dagje Gent. Terwijl de buurtbewoners er een tuin als ontmoetingsplek bij krijgen. De gezamenlijke investeringen van de Stad Gent en de Hogeschool Gent hebben het verval van de historisch belangrijke en waardevolle Bijlokesite gekeerd. Vernieuwend daarbij zijn de linken met de stad en het feit dat de stad zelf het onderwerp is.

Genk kreeg de prijs toegekend voor ‘De Genks. Wij maken de stad.’ Het project is opgevat als een nieuw samenlevingsmodel voor een multiculturele stad. Via stadsgesprekken wil Genk meedenken en meewerken aan een sterkere en warmere samenleving, met de diversiteit van de Genkse bevolking als troef. Een 40-tal Genkse vrijwilligers trokken met zelfgekozen thema’s de straat op en gingen de dialoog aan met andere Genkenaren, om te achterhalen ‘wat er leeft in de stad’. De stad analyseerde de verslagen van deze gesprekken, waarbij geslaagde voorstellen een plaats krijgen in het strategisch beleidsplan van de stad.

Naast een geldprijs kreeg Gent, ter gelegenheid van tien jaar Thuis in de Stad-prijs, een kunstwerk. Ontwerpster Linde Hermans creëerde een zitelement als symbool voor Thuis in de Stad. Het werk krijgt een plaats in de buurt van het STAM. Linde Hermans: “Met dit zitmeubel wil ik de sociale cohesie van de stad in beeld brengen, de dynamiek en de gelaagdheid. Het meubel zal bestaan uit een balk, opgevuld met samengeperste kranten die de Gentenaars aan ons kunnen bezorgen. Net zoals het STAM de geschiedenis van de stad Gent vertelt, zo zal ook dit zitelement de gebeurtenissen van vandaag en het recente verleden verzamelen. Het zitelement, dat toepasselijk omgedoopt wordt tot ‘De Stam’, moet daarnaast mensen uitnodigen om even te verpozen, te genieten en een babbeltje te slaan met mekaar.” Naar aanleiding van de feesteditie verschijnt ook de publicatie ‘10 jaar Thuis in de Stad-prijs’ die de winnaars van 2001 tot vandaag in beeld brengt en alle steden de nodige inspiratie kan geven om te blijven werken aan stadsvernieuwing.

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , , ,

27 januari 2011

Afbraakwerken aan stationsgebouw Gent Sint-Pieters van start.

FabiolalaanDe tweede fase van de werken van het project Gent Sint-Pieters is volop bezig. In deze fase komt vooral het stationsgebouw zelf aan de beurt. Vanaf nu tot 2020 wordt het station stap voor stap afgebroken en in zijn nieuwe vorm weer opgebouwd. Nu de aanleg van twee tijdelijke busperrons op de Voskenslaan bijna ten einde is (ingebruikname voorzien 31 januari), kan Infrabel de werf volledig innemen. Momenteel zijn de voorbereidende werken vrijwel achter de rug: van de perrons 11 en 12 is alle bekabeling, verlichting, overkapping enz. weggehaald. Van op perron 12 is een eerste helling gemaakt waarlangs vrachtwagens het afbraakmateriaal zullen kunnen afvoeren. Dit zal gebeuren via de nieuwe Valentin Vaerwyckweg richting R4. Een tweede helling die zal dienen als oprit wordt nog deze week aangelegd tegen het spoortallud op de Sint-Denijslaan vlakbij de Kortrijksesteenweg.

Als alles volgens planning verloopt, zal Infrabel in de week van 7 februari starten met de afbraak van het eerste deel van de Voskenstunnel en de afbraak van de keermuur in de Sint-Denijslaan. De afbraak en heropbouw van perrons 11 en 12 zullen ongeveer 2 jaar in beslag nemen. Ook de nieuwe gevel die het toekomstige Prinses Mathildeplein zal verfraaien, zal in die periode worden opgericht.

Het station blijft zowel aan de voor- als achterzijde steeds toegankelijk. Langs de kant van de Sint-Denijslaan zullen reizigers via een overdekt hellend vlak in de huidige reizigerstunnel worden geleid. Vanuit de Sint-Denijslaan hebben reizigers ook nog toegang tot de oude tramtunnel waar ze rechtstreeks de perrons kunnen bereiken. Voor fietsers en voetgangers wordt er een 4 meter brede corridor op de Sint-Denijslaan voorzien en dit voorbij de Ganzendries tot aan de Voskenslaan. Die corridor moet volgende week klaar zijn. Tijdens de aanleg hiervan kan er hinder zijn en worden fietsers aangeraden om via de Ganzendries en Reigerstraat te rijden.

Labels:

Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso worden eredoctor aan de UGent


Op 18 maart, Dies natalis van de UGent, reikt de universiteit traditioneel de eredoctoraten uit. De UGent kent deze eretitels op voorstel van de rector toe aan personen met buitengewoon grote maatschappelijke verdiensten, van wie een hoog moreel gezag uitgaat en/of met grote binnen- en/of buitenlandse uitstraling, en van wie kan verwacht worden dat zij een grote bijdrage leveren tot de uitstraling van de Universiteit Gent. De UGent reikt dit jaar een institutioneel eredoctoraat uit aan de heer Herman Van Rompuy, permanent voorzitter van de Europese Raad en aan Europees Commissievoorzitter dr. José Manuel Barroso. Met de toekenning van deze institutionele eredoctoraten wil de UGent haar sterke waardering uitdrukken voor de inspanningen van de heren Van Rompuy en Barroso en een blijk van respect uiten voor hun geleverde inspanningen en inzet voor een krachtig Europees beleid.

Herman Van Rompuy studeerde Economische Wetenschappen en heeft een indrukwekkende biografie: Staatssecretaris voor Financiën en KMO, Nationaal Voorzitter van de toenmalige C.V.P, Vice - Eerste Minister en Minister van Begroting, volksvertegenwoordiger, Voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Koninklijk Verkenner, Koninklijk Verzoener en Eerste Minister van België. Sinds januari 2010 is hij de allereerste Voorzitter van de Europese Raad. Sinds 2004 is hij ook Minister van Staat. Europees president Van Rompuy was reeds verschillende malen te gast aan de UGent. Zo doceerde hij op 25 september 2007 de eerste les politicologie aan de studenten eerste bachelor Politieke en Sociale Wetenschappen.

Dr. Barroso studeerde Rechten aan de Universiteit van Lissabon. Ook heeft hij een MA in economische en sociale wetenschappen van de Universiteit van Genève. Hij werkte gedurende een aantal jaren aan de universiteit van Lissabon en aan Georgetown University in Washington D.C., waar hij zijn doctorstitel behaalde. Hij was ondermeer minister van Buitenlandse zaken en premier van Portugal. Op 30 januari 2008 was dr. Barroso te gast aan de UGent in het kader van het Internationaal Studentenforum. Op initiatief van de studentenvertegenwoordigers gaf hij in de Aula van de UGent een lezing over de positie van de Europese Gemeenschap op het internationale toneel en over de uitdagingen waar Europa voor staat. Daarna ging hij in debat met de enthousiaste studenten.

Naast de institutionele eredoctoraten, wordt jaarlijks, op voorstel van een faculteit, ook een eredoctoraat uitgereikt aan personen die een grote verdienste hebben op het vlak van academisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke of wetenschappelijke dienstverlening.

De faculteit Letteren en Wijsbegeerte droeg emeritus professor Frank Ankersmit voor. Hij was als geschiedtheoreticus aan de Universiteit Groningen verbonden. Zijn werk heeft raakvlakken met zowel filosofie, geschiedschrijving als letterkunde. Prof. Ankersmit was betrokken bij vele debatten in het kader van politieke ontwikkelingen in Nederland.

De faculteit Rechtsgeleerdheid droeg emeritus professor M. Cherif Bassiouni voor, die onder meer aan DePaul University College of Law (Chicago) werkt rond internationaal en vergelijkend strafrecht en rond internationaal humanitair recht. 

Professor Paul Andrew Flecknell werd door de faculteit Diergeneeskunde voorgedragen. Prof. Flecknell doceert aan Newcastle University, is expert op het vlak van anesthesie bij laboratoriumdieren en ontwikkelde bijzonder waardevol didactisch materiaal dat wereldwijd wordt gebruikt.

De faculteit Bio-ingenieurswetenschappen droeg professor Eric F. Wood van Princeton University voor, omwille van zijn baanbrekend werk op het gebeid van doorgedreven hydrologische modellering, waarmee hij de gevolgen van klimaatswijzigingen kwantitatief in kaart brengt. 

De faculteit Farmaceutische Wetenschappen ten slotte nomineerde professor Thomas James Kipps. Professor Kipps is verbonden aan de University of California en geldt als een van de meest vooraanstaande wetenschappers binnen het vakgebied van Chronisch Lymfocytaire Leukemie (CLL). 

Labels: , , ,

26 januari 2011

Stad Gent bestelt parkeerstudie van 242.000 euro


Hybridebus 18De Gentse gemeenteraad besprak maandag avond het probleem van de toenemende parkeerdruk op de Gentse binnenstad. Het Gentse stadsbestuur voert al geruime tijd een duurzaam mobiliteitsbeleid. In het parkeerbeleidsplan (als onderdeel van het mobiliteitsplan 1997) wil men het langparkeren in het stadscentrum ontmoedigen. Bedoeling is een modal shift te verkrijgen in de richting van duurzame vervoerswijzen. Samen met het ontmoedigen van het langparkeren wenst het stadsbestuur alternatieven aan te bieden voor het afleggen van de verplaatsing met de eigen wagen. Deze studie blijkt vrij complex te zijn en zal naar verwachting 242.000 euro kosten. De studie moet niet alleen de parkeerdruk in kaart brengen en de beheersbaarheid uitwerken maar ook de evolutie en prognose van het parkeren in Gent in kaart brengen. En dat toegespitst op de verschillende doelgroepen zoals bewoners, bezoekers, handelaars en werknemers.

Schepen Sofie Bracke: “De voorbije jaren merkte het stadsbestuur een aantal trends op. Na de laatste tariefwijziging steeg het aantal gebruikers van de parkings, ook het aantal abonnementhouders. Dit was een gunstig effect, zij het meer dan verwacht. Daardoor geraken de Gentse centrumparkings sneller volzet. Het aantal eerste bewonerskaarten stijgt stelselmatig. Maar ook het aantal tweede bewonerskaarten steeg gevoelig sinds het invoeren van avondparkeren en het halveren van de prijs voor deze kaart. Maar ook de invoering van het e-loket en de dienstverlening via Gentinfo maakt het de burger gemakkelijk om de nodige formaliteiten te vervullen. Dus ook bij de aanvraag van een eerste en tweede bewonerskaart. Aan de andere kant blijft het aantal beschikbare parkeerplaatsen dalen door allerlei ingrepen zoals doorstroming voor het openbaar vervoer, stadsverfraaiing en zo meer. Hierdoor zijn er in verschillende parkeerzones minder parkeerplaatsen dan er bewonerskaarten zijn. Er komen steeds meer klachten van bewoners, bezoekers, handelaars en werknemers die geen parkeerplaats vinden in de buurt van hun woning, zaak of bestemming. Het spreekt vanzelf dat wij deze klachten ernstig nemen”.

Omdat het duidelijk is dat, door de vele ontwikkelingen inzake mobiliteit en parkeren, sinds 1996 een belangrijke evolutie plaatsvond is het wenselijk om een grootschalige parkeerstudie op te starten. Dit moet een vernieuwde, innovatieve, duurzame totaalvisie op parkeren als onderdeel van het ruimtelijk en mobiliteitsbeleid worden, waarin niet enkel de bestaande situatie in kaart gebracht wordt, maar ook gekeken wordt naar de aanpak in vergelijkbare steden, conceptstudies, verwachte evolutie op middellange termijn en voorstellen tot oplossingen op maat van Gent. Deze studie moet toelaten de krijtlijnen uit te tekenen voor het parkeerbeleid in de komende jaren. Het stadsbestuur wil zich een beeld vormen van de huidige parkeerproblematiek in Gent. De studie moet de gebieden met de grootste parkeerproblemen vinden en in detail onderzoeken. Ook wil men het Gentse parkeerbeleid toetsen aan dat van vergelijkbare steden, met een sterke klemtoon op nieuwe parkeerconcepten zoals autovrij wonen, parkeercompensatiefonds, on line parkeren en zo meer. Er is eveneens nood aan een visie inzake fietsparkeren, met de klemtoon op fietsparkings en stallingsnormen en richtlijnen bij nieuwbouw of verbouwingen.

Van de geïnteresseerde inschrijvers verwacht men in eerste instantie geen volledige inschrijving (met prijzen en plan van aanpak). Enkel wie voldoet aan een aantal kwalitatieve selectiecriteria wordt geselecteerd voor de verdere procedure en uitgenodigd om een volledige offerte in te dienen. Na het ontvangen en beoordelen van de ingediende offertes zal de stad Gent de inschrijvers uitnodigen voor één of meerdere onderhandelingsrondes. Dat kan resulteren in een tweede offerte (best and final offer). De uiteindelijke opdracht zal begeleid worden door een stuurgroep, met deelname van vertegenwoordigers van de verschillende betroffen diensten waaronder het Parkeerbedrijf, de dienst Economie, de dienst Stedenbouw en Ruimtelijke planning en de dienst Mobiliteit.

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , , ,

25 januari 2011

Vooral psychologische factoren bepalen vliegangst


Naar schatting een derde van de bevolking kampt met vliegangst, die daarmee een van de meest verspreide fobieën is. De angst duikt niet alleen tijdens het vliegen op, maar ook vooraf. Bestaande behandelingen boeken goede resultaten maar zijn tijdsintensief. In haar doctoraatsonderzoek onderzocht psychologe Anouk Vanden Bogaerde de psychologische en biologische aspecten van vliegangst, om zo bij te dragen tot een optimale behandeling.

Vooral de psychologische factoren blijken de vliegangst te bepalen. Uit het onderzoek blijkt dat personen met vliegangst sommige lichamelijke sensaties anders ervaren dan anderen. Zo hebben ze meer aandacht voor bijvoorbeeld hun ademhaling, waardoor de gewaarwording ook intenser wordt. Daarnaast blijkt vliegangst ook gerelateerd te zijn aan de neiging om lichamelijke gewaarwordingen als bedreigend te interpreteren; ‘ik kan ze niet controleren’, ‘ze zullen nooit overgaan’, etc. Dit leidt tot angst.

Ook biologische factoren werden onderzocht. Zo werd het verband nagegaan tussen vliegangst en hypoxie; een zuurstoftekort in het bloed waardoor organen niet meer naar behoren functioneren. Hypoxie kan ontstaan bij een verblijf op grote hoogte en heeft symptomen als kortademigheid, hartkloppingen en duizeligheid tot gevolg. Wanneer mensen vliegen associëren met deze onaangename ervaringen, zou vliegangst kunnen ontstaan. Uit het onderzoek blijkt echter dat hypoxie geen grote rol speelt in vliegangst en zowel voorkomt bij personen met als zonder vliegangst.

Vooral de psychologische factoren zijn dus bepalend voor vliegangst, en niet zozeer de biologische factoren. Bij de behandeling is het dus niet alleen van belang om informatie te geven over de veiligheidsaspecten van vliegen en mensen bloot te stellen aan de gevreesde vlucht. Wie vliegangst heeft moet ook anders leren omgaan met lichamelijke gewaarwordingen en ze niet langer als bedreigend interpreteren.

Cijfers bewijzen dat het vliegtuig met ruime voorsprong het veiligste vervoermiddel is. Maar wie lijdt aan vliegangst heeft geen boodschap aan die statistieken. Met alle gevolgen van dien. Zo is een vakantieganger met matige vliegangst niet in staat de terugvlucht uit zijn hoofd te zetten. Ontspannen genieten van een vakantie is dan uitgesloten. Wanneer extreme vliegangst het vliegen helemaal onmogelijk maakt, dan kan het privé- en professionele leven daar stevig onder lijden.

Specialisten van Brussels Airport, het toenmalige SN Brussels Airlines en de Universiteit Gent ontwikkelden in 2006 een wetenschappelijk onderbouwde cursus die de best mogelijke kansen op succes biedt. De wetenschappers van de vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie van de Gentse universiteit kozen voor een gefaseerde aanpak gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde gedragstherapeutische principes. De lessen worden verdeeld over 2 dagen en zijn te volgen in het Nederlands en in het Frans. Ze steunen zowel op een theoretisch gedeelte (technische en praktische aspecten van een vlucht uitgelegd door ervaren piloten en instructeurs van Brussels Airlines, en het begrijpen van de mechanismen die (vlieg)angst in stand houden uitgelegd door een klinisch psycholoog) als op een praktisch deel (een echte vlucht met de individuele begeleiding van een klinisch psycholoog aan boord).

Ruim vier jaar na de lancering van het project is het duidelijk dat de cursus een groot succes is. Intussen volgden bijna 170 personen de sessies. Meer dan 80% van hen is verlost van de fobie en is uiterst tevreden over de cursus. Link: http://www.vliegangst.org/

Labels:

Burgers nemen het woord tijdens de gemeenteraad

BewonersinitiatiefEr rommelt wat rond de Gentse Oude Dokken. De komende jaar worden die Oude Dokken omgevormd tot een nieuwe wijk aan het water. Met de bouw van meer dan 1200 woningen in een kwalitatief hoogstaande omgeving wil het stadsbestuur de woningnood in Gent aanpakken. Gent doet daarbij beroep op een aantal partners: het AG SOB (Stadsontwikkelingsbedrijf), ROI (Revitalisering Oude Industriehavens), Waterwegen en Zeekanaal NV, Vlaanderen, Interreg IVA (grensoverschrijdende samenwerking), De Provincie Oost-Vlaanderen, het Grootstedenbeleid en EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Maar de bewoners uit de omliggende wijken maken zich zorgen dat er te weinig groen komt. Daarom willen zij één groot park in plaats van talrijke kleine stukjes groen.

Op 30 december 2010 werd door inwoners een voorstel voor een leefbare en duurzame wijk Oude Dokken ingediend bij het Stadsbestuur. Met dit verzoek wensen zij dat de procedure voor het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Oude Dokken wordt opgeschort tot er een duurzame oplossing is voorde mobiliteitsproblemen van zowel de Dampoort als de Muide (Handelsdokbrug) en dat het project Oude Dokken herbekeken wordt op het vlak van duurzaamheid in zijn algemeenheid, de mogelijkheid tot het inplanten van een groot park, de keuze voor meer bouwblokken met meer grondgebonden woningen i.p.v. hoogbouw en voor beter openbaar vervoer in het bijzonder. Aangezien de initiatiefnemers 2450 geldige handtekeningen verzamelden verkregen zij het recht om het woord te nemen tijdens de gemeenteraad van afgelopen maandag. De bewonersgroep maakt zich sterk dat er dan er voldoende ruimte is voor een groot park én een grote woonwijk.

Initiatiefnemer Pieter Van Vooren: “Wij zijn ons bewust van de nood aan nieuwe woningen in Gent, maar de wijk moet leefbaar blijven. Naast een Koopvaardijpark kunnen er nog voldoende woningen komen rond het Houtdok. En we geven we de voorkeur aan een dichtbebouwde stationsomgeving tussen het park en de Dampoort. Als er zo gebouwd wordt, is er wel ruimte voor een groot park. De eerste acties kwamen er naar aanleiding van Gent 2020. Met de vraag hoe Gent er tegen 2020 moet uitzien riep Gent op om ideeën voor Gent 2020 uit te spreken. Uiteraard staan wij achter de komst van een nieuwe wijk, maar wij willen ook dat die ontwikkeling in de beste omstandigheden gebeurt. De wijk moet bovendien bereikbaar zijn en niet jarenlang het voorwerp zijn van een verkeerschaos”.

De initiatiefnemers willen ook dat de verkeersknoop aan de Dampoort eerst aangepakt wordt. Een studie wijst namelijk uit dat de inrichting Dampoort – Koopvaardijlaan – Afrikalaan tot aan de Handelsdokbrug de geraamde verkeersintensiteiten niet toelaat. Volgens de buurtbewoners vereist de aanleg van een nieuw knoop aan de Dampoort 5 tot 8 jaar onderzoek en 5 tot 10 jaar voor de aanleg. En het is duidelijk dat die aanleg nog moet afgestemd worden op de aanleg van de Handelsdokbrug. Pieter Van Vooren: “Wij willen geen slachtoffer worden van getreuzel, problemen met een aannemer, een bedrijf dat dwars ligt, geldgebrek of een verschil in prioriteiten tussen de Stad en het Vlaams Gewest. We moeten dus ruimer kijken dan het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) en alles duurzamer aanpakken”.

Link: http://archief2010.blogspot.com/2010/09/met-acec-site-krijgt-gent-een-nieuwe.html

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , ,

24 januari 2011

Gent begint met proefproject geluidsarm laden en lossen

De Stad Gent verleent haar medewerking aan het zogenaamde PIEK pilootproject. Daarbij gaan de distributeurs Colruyt en Delhaize een van hun vestigingen bevoorraden vóór de ochtendspits of na de avondspits en met behulp van stille technologieën. Voor Colruyt wordt dit het filiaal te Ledeberg terwijl Delhaize koos voor de vestiging aan de Watersportbaan. De leveringen gebeuren vóór de ochtendspits of na de avondspits, met stil materiaal en door speciaal opgeleide chauffeurs. Het IVA Mobiliteitsbedrijf Stad Gent (het vroegere Parkeerbedrijf) en de Dienst Economie ondersteunen het project op het vlak van communicatie met de buurt en op het vlak van overleg. Dergelijke inspanningen hebben positieve gevolgen voor de geluidsproductie, het brandstofverbruik en de reistijd en dat kan het stadsbestuur uiteraard enkel toejuichen.

Laden en lossen is noodzakelijk, maar het brengt ook hinder met zich mee. Flanders Logistics is een strategisch project van de Vlaamse overheid en de logistieke sector. Het riep Vlaamse steden en gemeenten op om in te stappen in het zogenaamde PIEK pilootproject. Het project streeft ernaar om laad- en losprojecten in stedelijke omgevingen met minder hinder te laten verlopen. Ook de VVSG (Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten vzw), Fedis (de belangenorganisatie van de distributiesector), Colruyt en Delhaize zijn betrokken bij het project. De Stad Gent stapt met het IVA Mobilteitsbedrijf Stad Gent (het vroegere Parkeerbedrijf) en de Dienst Economie mee in het verhaal.

De sociale, economische en ecologische voordelen zijn duidelijk. Door de inzet van de nieuwe technologieën (stille motoren, geluiddempende materialen voor laadkleppen, loskleppen, enz.) daalt de geluidshinder aanzienlijk. Het vroeger of later beleveren leidt tot minder verkeersdruk tijdens de piekuren. Dat resulteert dan weer onmiddellijk in een veel lagere uitstoot van uitlaatgassen. Ten slotte is er ook de economische winst: niet alleen de distributiebedrijven zelf winnen bij minder fileleed en een betere toegankelijkheid. Bij uitbreiding van dergelijke inspanningen wint Gent in zijn geheel meer ademruimte voor de lokale economie. De Stad Gent ondersteunt het PIEK pilootproject via het IVA Mobiliteitsbedrijf Stad Gent en de Dienst Economie. Die diensten staan in voor de communicatie naar de buurtbewoners en het overleg naar aanleiding van eventuele klachten. Het stadsbestuur doet beroep op het subsidieprogramma van de Samenwerkingsovereenkomst van de Vlaamse Overheid. Dit initiatief kadert ook binnen Civitas, het Europese project dat duurzaam vervoer in de stad promoot en waarin Gent een belangrijke rol speelt.

Guido Van Peeterssen.

Labels:

Gent, stad in werking klinkt op een nieuw en vruchtbaar jaar.


NJ receptie GSIW 01Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het partnerschap “Gent, stad in werking” mocht schepen Sofie Bracke een aantal successen aankondigen. Samen met de economische relance begint ook de aanwerving van personeel aan een geleidelijk herstel. Daarbij daalde de werkloosheid in Gent het afgelopen jaar met bijna 10%. Schepen Sofie Bracke: “Uit de meest recente cijfers kunnen we een aantal nieuwe trends afleiden. Zo is het niet meer het geslacht maar wel de leeftijd van de werkzoekenden een bepalende factor. Jongeren werden het ergst getroffen, maar gingen ook het snelst weer aan het werk. Behalve de laaggeschoolde langdurige werkloze jongeren. Daarom moeten we het stijgend aantal jongeren dat de schoolbanken verlaat zonder diploma drastisch terugdringen”. Ook het aantal werkzoekende 50-plussers blijft stijgen. Dat is een Vlaamse trend, maar daar wil men in Gent tegenaan gaan. Schepen Sofie Bracke wil dat Gent meer inspanningen levert op gebied van innovatieve arbeidsorganisatie. Gent kan zeker haar bijdrage leveren door te voorzien in meer en betere opleidingen maar bij de bedrijven moet er wel een mentaliteitswijziging komen.

Een positieve trend is dat het aantal werkzoekende Gentenaars van Turkse en Marokkaanse afkomst gevoelig daalt. Daarbij verwijst Sofie Bracke naar Latent Talent waar allochtonen een ambassadeursrol opnemen om andere allochtonen warm te maken voor een job. Een nieuwe uitdaging ligt echter in het activeren van werkzoekenden uit de nieuwe EU-landen, hun aantal steeg het voorbije jaar met 30%. Schepen Sofie Bracke: “De stad Gent voert een tweesporenbeleid. We moeten de instroom van deze mensen stoppen. Daarbij moeten we zeker de organisaties stoppen die deze mensen uitbuiten en met valse voorwendsels naar hier brengen resoluut een halt toeroepen. Maar we mogen niet blind zijn voor diegenen die hier vandaag wonen. We staan voor een heel grote uitdaging om deze mensen te integreren in onze arbeidsmarkt. Investeren in taal en opleiding zijn sleutelwoorden. Ook hier is een rol voor het partnerschap GSIW weggelegd”.

NJ receptie GSIW 13Met het partnerschap GSIW speelt Gent een voortrekkersrol. Geen enkele andere stad heeft zo’n partnerschap, een partnerschap dat het forum is om de knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Het samenbundelen van mensen en middelen zorgde voor een aantal duurzame realisaties. Voor maar liefst 4 initiatieven was 2010 een jubileumjaar. Het Beroepenhuis bijvoorbeeld, het enige in zijn soort om de wereld van beroepen te laten ontdekken door jonge leerlingen. Of Bouwbaan dat knelpuntvacatures in de bouw aanpakt via promotie, individuele ondersteuning, opleiding en coaching op de werkvloer. Werkzoekenden met interesse in de bouw kunnen op deze manier duurzaam aan de slag gaan in de bouwsector. Ook Max Mobiel, dat uitgroeide tot een partner in een slimme woon- en werkmobiliteit vierde haar 5-jarig bestaan. Ook De Punt vierde haar 10-jarig bestaan en heeft de ambitie om verder een uitgesproken rol te spelen in de sociale economie. Schepen Sofie Bracke: “Al deze initiatieven zijn ontstaan als actiegroep binnen GSIW. Vandaag zijn het zelfstandige organisaties maar nog steeds actieve partners binnen dit strategisch werkgelegenheidsforum. We willen het partnerschap GSIW zichtbaarder maken en dat kan alleen als organisaties zichzelf zichtbaar maken als partner van GSIW. Daarom bieden wij hen vandaag de vernieuwde GSIW uithangbordjes aan”. Daarop overhandigde schepen Bracke het nieuwe uithangbord aan de vertegenwoordigers van Max Mobiel, het Beroepenhuis (Mil Kooiman), Bouwbaan (Geert Gille) en Startpunt (Danny Morel). Waarop de aanwezigen het glas mochten heffen op een nieuw en boeiend werkjaar.

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , , , ,

Gastgezinnen komen op tegen de uitwijzing van seksueel misbruikte kinderen

BrigittaDe gastgezinnen van 3 jonge Roemeense kinderen, Brigitta (4 jaar), Andrea (7 jaar), en Cristina (10 jaar) maken zich ernstige zorgen over de toekomst van deze meisjes. Zij werden allen meer dan een jaar opgevangen in Vlaanderen, maar worden nu plotseling bedreigd met uitzetting door de Belgische staat. Deze kinderen werden alle drie seksueel misbruikt door de vader en door andere mannen, met ernstige medische en psychologische schade als gevolg. De correctionele rechtbank acht de feiten bewezen. De vader is veroordeeld tot 2 jaar effectieve gevangenisstraf voor seksueel grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen en bezit van kinderporno en is momenteel geïnterneerd in de Gentse gevangenis. Hij kan eind februari vervroegd vrijgelaten worden, na 8 maanden gevangenisstraf. De moeder, die nog in Roemenië verblijft vraagt ook niet dat Brigitta, Andrea en Cristina terugkeren naar Roemenië, omdat zij daar in het geheel niet kan voor zorgen en ze niet in staat is deze kinderen te beschermen tegen nieuw seksueel misbruik door de vader na zijn vrijlating.

Op dit ogenblik werden 2 van de 3 kinderen in het CKG van Zottegem geplaatst ter bescherming tegen de vader die vervroegd vrij kan komen. Schepen van Sociale Zaken Johan Van hove: “Evenwel stellen we daar vast dat zij niet kunnen genieten van de nodige medische en psychologische zorgen als gevolg van het seksueel misbruik. De medische zorgen die ze kregen door de huisarts van één van de gastgezinnen en door de dienst Urologie van het UZ in Gent werden stopgezet, ondanks het feit dat het CKG in eerste instantie toch de behandeling wilde verder zetten”. Om te voorkomen dat de kinderen opnieuw het slachtoffer worden van gewelddadig seksueel misbruik door de vrijgelaten vader of door andere mannen wordt alles geregeld om de kinderen woensdag aanstaande uit te wijzen en te plaatsen in een weeshuis in Roemenië tot ze meerderjarig zijn. Het is ongehoord vast te stellen dat de vader in België kan genieten van behoorlijk gevangenisregime, waar hij nog in staat is een maandelijks inkomen te genereren van 500 euro terwijl de kinderen, na het seksueel misbruik, opnieuw gestraft gaan worden door ze uit te wijzen naar een Roemeens weeshuis.

Schepen Johan Van hove: “Ondanks het feit dat beide gastgezinnen de kinderen nooit persoonlijk opeisen maar hen enkel een toekomst willen bieden in een ander pleeggezin of een inrichting in België, weigert de maatschappelijke consulent en de jeugdrechter hier rekening mee te houden. De gastgezinnen werden in eerste aanleg zelfs niet gehoord door de jeugdrechter. Verder is ook merkwaardig dat de voogd, een door het hof aangestelde pro Deo advocaat, verzaakt de nodige documenten tijdig in te dienen, welke ze tegen mogelijke uitwijzing diende te beschermen. Het is in eerste instantie de taak van de Belgische staat dat kinderen, van welke nationaliteit ook, beschermd moeten worden tegen seksueel misbruik en pure mensenhandel. Als gastgezinnen betreuren wij de zeer zwakke opstelling van verschillende Belgische instanties ten aanzien van de kinderen en vragen daarom dat om humanitaire redenen deze kinderen beschermd worden, door ze niet uit te wijzen maar door ze onder te brengen bij een Belgisch pleeggezin”.

Labels: , ,

23 januari 2011

Ledeberg kiest Prins Karnaval op 19 februari

PK Karnaval Ledeberg 2011 (09) Afgelopen zaterdag presenteerden het Organisatiecomité en de Ledebergse karnavalgroepen twee kandidaat-prinsen voor de komende Prins Karnaval verkiezing. De kandidaten voor de Ledebergse prinsentitel zijn Bruintje, die als deelnemer van de Karnavalgroep Dutsenclub naar voor wordt geschoven, en Casper, die voor Karnavalgroep BTLK (Boterlekkers) in het strijdperk treedt. Het belooft een spannende verkiezing te worden want de 2 kandidaten en de ondersteunende verenigingen zijn echt aan elkaar gewaagd. Het is onmogelijk om van een uitgesproken favoriet te spreken. Beide kandidaten voeren al maanden een uitgebreide campagne waar men in Ledeberg zeker niet kon naast kijken. Ze organiseren tal van activiteiten om hun kandidatuur kracht bij te zetten. Zowel Casper als Bruintje kunnen makkelijk verder helpen bouwen aan het Ledebergse karnaval want ze zijn allebei professioneel actief in de bouwsector. Merkwaardig is wel dat beiden zich weinig of niet laten verleiden tot de geneugten van de alcoholische dranken.

Bruintje (Rudy Tiberghien) is iemand die, via familiale banden en een voetbalhobby, bij het karnaval betrokken raakte en daar heel veel plezier in vindt. Hij telt 52 lentes en verdient zijn dagelijks brood als metser.

Casper (Luc Wesemael) is ietsje jonger dan zijn tegenkandidaat. Hij is 45 jaar en komt aan de kost als dakwerker. Hij feest zeer graag in het gezelschap van Ledebergse karnavalisten.

De Ledebergse prinsverkiezing belooft een spannende, maar vooral een leuke strijd te worden. Wie de Ledebergse titel wil veroveren moet wel over goede papieren beschikken want in karnavalmiddens wordt deze verkiezing als één van de zwaarste uit de regio beschreven. De kandidaten moeten 4 soorten proeven afleggen: de presentatieproef, de kennisproef, de behendigheidsproeven en de showproef. De resultaten van de proeven, een deskundige jury en het publiek zullen bepalen aan wie de hoogste Ledebergse karnavalseer toekomt. De nieuwe Prins mag bovendien het voortouw nemen op de 26ste Ledebergse karnavalstoet die op zaterdag 19 maart onder het motto “NIE PLEUJE !”, door de straten van de deelgemeente trekt. Hij zal ook de talrijke Ledebergse karnavalisten door de vierdaagse Ledebergse karnavalgekte (18 maart tot en met 21 maart 2011) loodsen.

Door de renovatiewerken aan de feestzaal van het Dienstencentrum Ledeberg en door het feit dat er weinig vooruitgang in dit dossier blijkt te zitten moet Karnaval Ledeberg noodgedwongen uitwijken naar de polyvalente zaal van het Dienstencentrum Gentbrugge. De zestiende Prinsverkiezing heeft daarom plaats in de feestzaal van het Dienstencentrum aan de Braemkasteelstraat. Afspraak op zaterdag 19 februari om 20u stipt. De reservatiekaarten (6 EUR), die toegang geven tot de verkiezing en die meteen ook recht geven op een stem voor de prinsverkiezing zijn enkel verkrijgbaar bij de kandidaten en hun teams. De voorraad is echter zo goed als volledig uitverkocht! Wie er nog wil bij zijn kan eventueel de avond zelf zijn kans wagen maar loopt heel veel kans niet te kunnen toegelaten worden in verband met de maximum zaalbezetting. Kaarten die recht geven op een stem worden die avond niet meer aangeboden. Link: www.karnavalledeberg.be

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...