21 december 2011

Giselle Nath wint 10e Vlaamse Scriptieprijs

Over de Eerste Wereldoorlog is al genoeg gezegd en geschreven? Giselle Nath bewijst van niet. Met haar sociale geschiedenis van Aartrijke en Gent, vertelt ze voor het eerst het verhaal over extreme honger tijdens de bezetting door de ogen van Jan met de pet. “Een ontzettend knap heuristisch werk” zo oordeelde de jury waar dit jaar onder meer Bart Sturtewagen en Sam De Graeve in zetelden. Giselle wint 2500€. De Vlaamse Scriptieprijs is de meest prestigieuze scriptieprijs van Vlaanderen en levert de winnaar traditioneel ook heel wat media-aandacht op. “Ik hoop stiekem dat mijn scriptie gepubliceerd wordt, want het is echt wel een nieuwe manier van geschiedenis schrijven” aldus een trotse Giselle.

Giselle schreef een sociale geschiedenis. Over de machtshebbers en het verloop van de oorlog weten we heel veel, maar wat de Eerste Wereldoorlog voor implicaties had voor de gewone mens bleef verborgen. Tot nu dus. De alumna van UGent confronteerde in haar masterscriptie de officiële bronnen van politie en bestuur met informatie uit volksliefjes, spotprenten, dagboeken en kranten. Ze deed dit zowel voor het plattelandsdorp Aartrijke als voor de stad Gent. “Dit is geen verhaal over de kleine man. Naargelang we kijken naar man of vrouw, burger, boer of arbeider, krijgen we telkens een andere oorlog te zien.” Over de titel “Bezet België, Somalië aan de Schelde?” zegt Giselle: “De vergelijking tussen bezet België en de hongersnood in de hoorn van Afrika loopt zoals alle vergelijkingen wel ergens mank, maar de parallellen zijn toch interessant. Voedselhulp staat niet los van lokale machtsstructuren. Daar kunnen we beter aan wennen in plaats van te jammeren over het falen van ngo’s.”

De prijs werd gisteren voor de tiende keer uitgereikt in M museum Leuven door Fientje Moerman. “Studenten beseffen vaak niet dat hun werk ook voor het grote publiek interessant is. Door de Vlaamse Scriptieprijs worden wetenschappers in spe gestimuleerd om hun eindwerken te vertalen naar een toegankelijke, publiceerbare tekst. Zo wordt deze kennis uit de bibliotheken gehaald en in de spotlight gezet.” Niet alleen Giselle viel in de prijzen. Frederik Leys, Roos Van Gasse & Christel Van Cauteren en Mieke Van Bockstal wonnen respectievelijk de Agoria-, de Klasse- en de eosprijs. Keynote spreker van de avond was Lord Robert Winston. De vermaard Brits professor fertiliteit is vooral bekend van de BBC-serie The Human Body. Hij bracht de scripties van de genomineerden met elkaar in verband.

Scriptie vzw ijvert al sinds 2002 voor de promotie van het werk van jonge wetenschappers. Ze vormt hierbij een brug tussen de academische wereld, de media en de arbeidsmarkt.

http://www.scriptieprijs.be
http://www.scriptiebank.be

Labels: , , , , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...