12 december 2011

Binnenlandse Zaken lanceert samen met NMBS actie tegen gauwdiefstal

Vorig jaar hebben 33.358 burgers aangifte gedaan van een gauwdiefstal, en dat zou nog maar het topje van de ijsberg zijn. December en januari zijn daarbij belangrijke maanden voor gauwdieven. Om het aantal slachtoffers van gauwdieven naar beneden te halen, organiseert de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken van 12 tot en met 16 december 2011, samen met de preventiediensten van 22 gemeenten en de preventiedienst van de NMBS-groep een actieweek tegen gauwdiefstal: ‘Handen af van mijn tas!’. De gemeenten zullen bijvoorbeeld campagne voeren op kerstmarkten. De NMBS-groep zal zijn reizigers sensibiliseren in vijf grote stations waar reizigers tijdens de preventieweek een unieke campagnetas kunnen bekomen met een bon.

Hoe gaan gauwdieven te werk?
Gauwdieven houden van veel volk, dat maakt het voor hen makkelijker om ‘ongezien’ te werken. Tijdens de kerstinkopen in december en in januari tijdens de koopjesjacht maken gauwdieven gretig gebruik van de drukte en de onoplettendheid van hun slachtoffers om zichzelf te ‘helpen’.
Dit zijn enkele veelgebruikte werkwijzen:
Opbotsen tegen slachtoffer
Besmeuren van de bovenkledij van het slachtoffer
Het slachtoffer afleiden wanneer deze bezig is aan een bankautomaat

« Het is soms verbazend om te zien hoe nonchalant de mensen met hun tassen wijd open rondwandelen. », zegt Philip Willekens, directeur van de Directie Lokale Integrale Veiligheid, belast met criminaliteitspreventie bij de FOD Binnenlandse Zaken. Een minimum aan oplettendheid is vereist als je niet beroofd wil worden van je portefeuille, bankkaarten, gsm, autosleutels, laptop of aankopen.

Let op je spullen!
De beste raad die we kunnen geven, is je spullen in het oog houden.
Draag je handtas of rugzak bij drukte steeds vooraan tegen het lichaam (indien mogelijk met de sluiting naar de binnenzijde).
Stop geen waardevolle voorwerpen in je achterste broekzakken of zakken aan de buitenzijde. Kies bij voorkeur een binnenzak of indien dit niet mogelijk is, een broekzak vooraan.
Draag belangrijke documenten zoals je identiteitskaart en je rijbewijs op een aparte plaats
Wees alert bij grote drukte of als er plots opschudding ontstaat in je omgeving.
Gauwdieven werken vaak als team: de ene zorgt voor afleiding terwijl de andere steelt. Wees dus waakzaam als onbekenden je aanspreken of ‘per ongeluk’ tegen je botsen.

Toch beroofd?
Ben je toch slachtoffer van gauwdiefstal, probeer dan de schade te beperken. Blokkeer zo snel mogelijk:
je bankkaarten via Card Stop: 070 344 344
je identiteitskaart via Docstop: 0800 2123 2123
je simkaart via je gsm-operator
neem alvast de nodige pasfoto’s en voorzie de nodige tijd om overal aangifte te doen.

En niet te vergeten: doe steeds aangifte van diefstal bij de politie! Door de feiten aan te geven bij de politie, zelfs indien de dief al ver weg is, kunnen gespecialiseerde ploegen van de lokale politie de nieuwe risicozones afbakenen; zo draag je je steentje bij in het bestrijden van deze plaag .

Antigauwdiefstalweek
De preventieweek loopt van 12 tot en met 16 december onder het motto ‘Handen af van mijn tas!’. De gemeenten voeren campagne onder andere op kerstmarkten. De NMBS-groep zal zijn reizigers vragen extra attent te zijn op hun bagage en focussen op 5 grote stations: Brugge, Antwerpen, Brussel-Zuid, Ottignies, en Luik-Guillemins. Elk station krijgt tijdens de campagneweek één dag een preventiestand op bezoek waar reizigers o.a. een bon uit het gratis krantje ‘Metro’ kunnen inruilen voor een unieke campagnetas. Meer preventietips: www.besafe.be

Labels: , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...